96% van de klanten bevelen Allinclusive.nl aan*

Betrouwbare partners

Unieke & voordelige arrangementen

Méér dan 15 jaar dé specialist

Klimaatverandering en de impact op reizen

Esmeralda van Beek

Esmeralda van Beek

Klimaatverandering heeft een groot impact op de wereld. De steeds warmer wordende aarde heeft grote gevolgen voor het leven van mens, dier en natuur. Deze invloed zien we ook terug bij het reizen, en dan bedoelen we niet de duurdere vluchten door de vliegtaks. Bestemmingen die voorheen erg populaire waren worden nu geteisterd door de gevolgen van klimaatverandering zoals bosbranden, zware regenval, orkanen en verdampte rivieren en zeeën. We verdiepen ons in impact van klimaatverandering op reizen. 

In Nederland zijn veel mensen vaak enthousiast als ze horen dat er mogelijk een hitterecord aan zit te komen. Dit fenomeen zullen we in de toekomst steeds vaker voorbij horen komen door de opwarming van de aarde. Veel mensen denken dat we daar in Nederland niet zoveel van zullen merken. Niks is minder waar. Lang aanhoudende droogte en de stijgende zeespiegel kunnen catastrofale gevolgen hebben voor ons kleine kikkerlandje. Deze gevolgen zijn in andere landen al zichtbaar. Aan de hand van een aantal voorbeelden laten we zien wat voor een impact klimaatverandering op reizen heeft. 

Orkanen in de Caraïben 

Het orkaanseizoen in het Caraïbisch gebied loopt van juni tot en met november. Het aantal orkanen in het Caraïbisch gebied verschilt elk jaar. Daarbij verschilt het ook per eiland. Zo vormen orkanen een groter risico voor de Bovenwindse eilanden Sint Eustatius en Saba, waar er eens in de twee jaar op minder dan 150 kilometer een orkaan langs trekt. Voor het benedenwindse Bonaire is deze kans veel kleiner en ligt in de orde van eens in de 10 jaar. Opvallend is dat door de klimaatverandering het aantal orkanen niet zal toenemen. Waar de klimaatverandering wel invloed op heeft is de sterkte van de orkaan. Orkanen zullen sterker worden en daarmee ook een stuk verwoestender. Een verwoestende orkaan heeft grote gevolgen voor de lokale bevolking en daarbij ook gevolgen voor een van de inkomstenbronnen. Want als het eiland getroffen en verwoest is door een orkaan zal de toeristenstroom drastisch afnemen. 

Bosbranden in heel Europa 

Het is je vast niet ontgaan, elke dag deze zomer werden er meerder bosbranden gemeld in heel Europa. Van Griekenland tot Finland, de hitte zorgde overal voor veel problemen. Op plekken in onder andere Spanje, Griekenland en Zuid-Frankrijk kwamen meerdere reizigers in problemen door branden die erg dichtbij hun vakantiebestemming kwamen. De toenemende branden hangen samen met de toenemende temperatuur. Voor tropische tafrelen hoef je tegenwoordig niet meer af te reizen naar het zuiden, want zelfs in Nederland verbreken we regelmatig hitterecords. Veel toeristen zoeken het tegenwoordig daarom dichter bij huis voor een vakantie.

Ten dode opgeschreven Dode Zee

De stijgende temperatuur heeft grote invloed op rivieren en meren. Dat zien we ook terug bij de Dode Zee, die volgens veel onderzoekers ten dode is opgeschreven. In 1983 opende een spa zijn deuren voor toeristen, die vanuit de spa het mineraalrijke meer in konden lopen. Tegenwoordig heeft de spa door het teruglopende water een trein van 2 kilometer moeten instaleren die mensen naar het meer leidt. Niet een ontwikkeling die veel toeristen nog enthousiast maakt. 

Heftige regenval in de VS, Suriname en Japan.

Heftige regenval in de zomermaanden is geen uitzondering meer op veel plekken in de wereld. Zo hadden veel plekken in de VS, Suriname en Japan erg veel last van wateroverlast. Rivieren traden buiten hun oevers met overstromingen en modderstromen als gevolg. Suriname was wekenlang onbegaanbaar gebied en was er sprake van watersnood. Dezelfde tafrelen zagen we in de VS en Japan, waar helaas ook veel doden vielen. Als een gebied eenmaal onbegaanbaar is zullen logischerwijze ook alle vakanties gecanceld worden. Veel reiziger nemen daarom soms het risico niet meer om naar deze gebieden af te reizen en kiezen voor een andere vakantiebestemming. 

Duurzaam reizen

Deze voorbeelden zijn maar een handjevol voorbeelden van de impact van klimaatverandering op reizen. Veel onderzoekers geven aan dat deze gevolgen alleen maar extremer zullen worden als er niet snel iets verandert. Wil jij met jouw vakantie je steentje bijdragen? Probeer dan duurzaam te reizen. Een reisvorm waarbij je zorgt dat je ecologische voetafdruk tijdens je vakantie zo laag mogelijk blijft om zo min mogelijk bij te dragen aan klimaatverandering.

Valerina Prins

Valerina Prins

Van je hobby, je werk maken. Dat was mijn doel en dat is gelukt. Ik reis de hele wereld over en schrijf voor vakantieboeken.nl regelmatig over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Populaire bestemmingen

EgypteSpanje, Griekenland, Turkije, Duitsland, Nederland, PortugalCuracao, Bora Bora, Dominicaanse republiek, Santorini, Aruba, Sharm el Sheikh, Malediven, Mexico

Populaire berichten

Gerelateerde artikelen

Vond je dit een leuk artikel? Wellicht zijn de volgende berichten ook interessant voor je?

De leukste vakantietips

Eindelijk, de langverwachte vakantie is aangebroken! Zeg maar dag tegen de dagelijkse sleur en hallo tegen nieuwe avonturen. Kies je liever voor een culturele reis,

Lees Meer
Via welke organisatie boek jij het liefste jouw vakantie?